Thursday, October 17, 2013

烹調方式(cara memasak)
煎(menggoreng dengan minyak sedikit)
煮(merebus)
考(membakar)
炸(menggoreng)
蒸(mengukus)
燙(merebus cepat)


<!...more>

水果(buah-buahan)
蘋果(apel)
橘子(jeruk)
柳橙 (jeruk sunkist)
草莓( straberry)
西瓜(semangka)
鳳梨(nenas)
梨子(buah pir)
香瓜(melon)
哈密瓜(melon)
芭樂(jambu klutuk)
檸檬(lemon)
香蕉(pisang)
柿子(kesemek)
櫻桃(buah cherry)
水蜜桃(buah persik)

米(beras)
飯(nasi)
炒飯(nasi goreng)
麵(mie atau bakmi)
炒麵(mie goreng)
米粉(bihun)
炒米粉(bihun goreng)
水餃(swikuew)

飲料(minuman)
開水(air matang)
熱水(air panas)
冰水(air dingin)
汽水(minuman bersoda)
果汁(jus)
咖啡(kopi)
牛奶(susu sapi)
綠茶(teh hijau)
紅茶(teh hitam)
烏龍茶(teh u long)
茶葉(daun teh)
啤酒(bir)
紅酒(anggur merah)
葡萄酒(arak anggur)

No comments:

Post a Comment